Ikco Samand Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

İran'ın en büyük otomobil üreticisi olan Khadro firması tarafından üretilmiş olan ve bir dönem ülkemize de getirilen Ikco markasının Samand modeli nasıl bir araba, alınır mı? Gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumu yapacağız.
İlk olarak firmanın tarihine biraz bakmakta fayda var. İran devrimi öncesi batı ile yakın ilişkiler kuran yönetim sırasında Fransa, İran'da otomotiv alanında yatırımlar yapmak istiyordu. Bu sırada Peugeot, desteğiyle kurulan "iran khodro industrial group" adında şirket, Peugeot otomobillerini İran'da üretmeye başladı. Daha sonraları Peugeot ile lisans anlaşması yapan şirket, bazı Peugeot modellerini değiştirerek ikco markası adı altında otomobiller üretmeye başladı. 

Ikco Samand LX Nasıl Bir Araba?

Türkiye'de 2008 yılında satılmaya başlanan Samand'ın iki farklı donanım seçeneği satışa sunuldu. En full donanımlı olanı LX modeli ile 1.6i modeli de satılmıştır. Ancak 1.6i çok fazla fiyat farkı olmaması sebebiyle satılmayarak bir kaç ay sonra satıştan kaldırılmıştır. Samand, Peugeot 405 şasisi üzerine, 307 motoru kullanılarak satışa sunulmuştur. Bu motor 106 beygir ve 142 Nm tork güç üretmektedir. Khadro firması tarafından D segmenti olarak söylense de aracın boyutları C segmenti bir aracın boyutlarındadır. Fabrika verilerine göre 190 km/s maksimum hızı olan aracın, yine fabrika verilerine göre şehir dışında 8.6, şehir içinde 5.6 litre yakıt tüketimi bulunuyor. Ancak bu gerçek günlük kullanımda şehir içi 11, şehir dışı 7 litre olarak ölçülüyor. İç genişliği oldukça büyük olan Samand'ın donanım olarak; "abs, dijital klima, hava yastıkları, otomatik camlar, arka kol dayama, elektrikli koltuklar vb." gibi pek çok özelliği bulunuyor. Samand'ın bir diğer öne çıkan özelliği ise bagaj kapasitesi. 500 lt olan bagaj hacmi bir kamyonet kasası kadar geniş. Tüm bu saydıklarımıza bakarsak ikco samand kağıt üzerinde çok güzel bir araba gibi duruyor. Az para ile çok şeye sahip olabilmek hayalini gerçekleştiriyor. Ancak buz dağının görünen bu yüzünün birde büyük alt tarafı var. Peugeot 307'nin ne kadar sorunlu bir araba olduğunu anlatmaya gerek yok. 307 Avrupa'da en sorun çıkaran otomobil ünvanını almış bir araba. Bunu neden söylediniz derseniz, aracın kaportası dışında kullanılan her malzemesi 307 parçalarından alınma. Peugeot'un 106 beygirlik bu motoru LPG ile en uyumsuz motorlar arasında yer alıyor. Ayrıca sürekli bir elektrik sorunu çıkardığı biliniyor. İkco kullanıcıları da araçlarının sürekli elektrik sorunları çıkardığından dert yakınıyorlar. Ayrıca ikco ülkemizde sadece 1 yıl satıldığı için yedek parçalarının bulunması zor. Motor aksamının parçaları peugeot ile uyumlu olduğu için temin edilmesi kolay. Ancak kaporta aksamından parçalar hem bulunması zor hem de fiyat olarak pahalı. 
Ikco Samand'ın motorundaki Peugeot amblemi değiştirilmemiş.


İkco Samand LX Kullanıcı Yorumu

2008 modeli ile 2 bin kilometre şehir içi ve şehir dışı kullanım olanağı bulduğum bu araba hakkında düşüncelerimi size aktaracağım. Aracın içerisine oturduğunuzda Fransız otomobil ekolünden etkilendiğini hemen anlayabiliyorsunuz. Aracın her yerinde elektronik düğmeler dikkatinizi çekiyor. . Ama ne kadar elektrikli donanım o kadar sorun mantığını unutmayalım, ki Peugeot bu konuda zaten sabıkalı bir marka. Ikco samand'ın ön göğüs ve kapı kollarında sert plastikten malzeme kullanılmış Aracın motorunu çalıştırmak için kontağı çevirdiğimde motorun sesi neredeyse hiç içeri duyulmuyordu. Ikco Samand'ın ses yalıtımının çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Şehir içi kullanımlarda yakıtı beni şaşırttı doğrusu. Bu zamana kadar kullandığım 1.6 motorlu en az lpg tüketen araçlardan bir tanesi ikco samand diyebilirim. Motor performansı aracın kasası ile uyumlu olmuş. Öyle çok büyük performans sergilemiyor, ama çekiş zorluğu da çekmiyorsunuz. Ikco Samand'ın motoru yüksek devirde çalışan bir motor. Samand'ın fren sistemine ayrı bir parantez açmak istiyorum. şehir içinde özellikle hafif yokuş aşağı giderken frene bastığımda frenlerin aracı yavaşlatmakta zorlandığını fark ettim. İnternet araştırmalarım sonucunda ikco samand'ın frenlerinden pek çok kişinin dert yandığını öğrendim. Yani böylesine 4 disk fren kullanılan bir arabanın frenlerinin iyi tutmaması beni şaşırttı. Birazda uzun yol testi yapmak için Ankara'dan Nevşehir'e gittim ve geldim. Yaklaşık 1000 km yol yaptım. Uzun yolda 90-100 kilometrelere kadar pek bir şey yok. Ancak daha üstü hızlarda aracın içerisine yol ve motor sesi giriyor. Ama premium bir arabanın içinde olmadığımı bildiğim için bu konuda hakkını yememek lazım. 
Ikco Samand arkadan görüntüsü

Ikco Samand Alını Mı?

Ikco Samand kağıt üzerinde yüksek çok iyi bir otomobil gibi duruyor. Aslında fiyat/performans olarak iyi görünüyor. Ancak markanın Türkiye'den çekilmiş olması bir dezavantaj. Şuan için motor yedek parçaları olmasa da, kaporta parçalarının bulunması çok zor. Ayrıca kaporta aksamında parçalar çok pahalı. Samand'ın motoru Peugeot olduğu için Lpg ile uyumsuz. Motor sibopları lpg'de 60 bin kilometrede sibop eritiyor. Ayrıca lpg uyumsuzluğu nedeniyle samand'ın gösterge panelinde sürekli arıza lambası işareti yanıyor. Benim kullandığım Samand'ın sahibi 7 yıldır aracı kullanan birisi. Yaptığım konuşma sonrasında arabada kullanılan malzemenin kötü olması sebebiyle sürekli bir yerlerinin kırıldığını söyledi. Eğer bu fiyatlara yüksek model ve donanımlı bir otomobile binmek istiyorsanuz ikco samand alınır mı sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ama aldığınız zaman kesin olmasa bile sorunlar yumağı ile karşılaşabileceğinizi unutmayın.
Ikco Samand İçi


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

3 yorum

Ben 2009 modelini almayı düşünüyorum bugün toros brodway 40veya 50 bin tl olmuş

Benim aracim 2009 model yaklasik 11 yıldır kullanıyorum ve beni hiç üzmedi.6 yildirda LPG li kullanıyorum hicte dendigi gibi sorun yaşamadım 100 km de 28 tl yakıyor oldukca ekonomik

Çorumda tüpü doldurdum maraş merkeze gittim şehir içi gezmelere birlikte yaklaşık 38 litre lpg ile 542 km yol yaptım. Yakıt konusunda çok iyi. 7 yıldır kullanıyorum hiç bir sorun çıkarmadı.

BU YAZIYA YORUM EKLE