Chery Alia Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları


Aracımın kaza yapması sebebiyle bir haftadır bir arkadaşımdan ödünç aldığım Chery Alia ile zaman geçirmekteyim. Bu zaman boyunca Alia'yı uzun uzun test etme fırsatı buldum. Peki Chery Alia Nasıl Bir Araba? Alır Mı? gibi sorulara cevap ararken sizlere kullanıcı yorumunu da sunacağım.
Chery Türkiye'ye geldiği zamanlarda Alia modeli ile pazara giriş yapmıştı. C segmenti bu araba il başlarda rakiplerinden kağıt üzerinde eksik kalmazken, fiyat olarakta çok uygun satılıyordu. Ancak Türkiye pazarında istediği satış rakamlarını yakalayamayınca çekilmek zorunda kalmıştır. Alia'da ülkemizde 2008 ve 2011 yılları arasında 3 farklı donanım paketiyle satışa sunumuştur. 

Chery Alia Nasıl Bir Araba?

Alia'nın teknik özellikleri hakkında biraz bilgi verecek olursak; 1.6 litre hacimli motoru 110 beygir ve 144 Nm tork güç üretiyor. 0-100 kilometre hızlanması ise fabrika verilerine göre 16 saniye olarak ölçülmüş. Aracın donanımları ise adeta göz dolduruyor. ABS, EBD, dört cam otomatiği, birçok hava yastığı, katlanır koltuklar, sunroof, ısıtmalı aynalar ve uzaktan kumandalı merkezi kilit gibi pek çok özelliği bulunuyor. Kağıt üzerinde bu özellikleri bulunan Alia gerçekte hiçte öyle değil. Mesela içerisinde kullanılan plastik kalitesi çok kötü. Yani şöyle üstüne biraz bastırınca kırılacakmış hissi veriyor. Hiç kimse kendi arabasını kötülemez. Ben burada kullanmış birisi olarak objektif olmaya çalışıyorum. Mesela Alia'nın kapı kolu açacakları ona keza sert ve dayanıksız malzemeden yapılmış. Zaten aracın sahibi pek çok kez kapı kollarını değiştirmek zorunda kalmış. Koltuklarda kullanılan sünger malzemesinin de kötü olduğunu söylemeliyim. Daha 10 yaşında olan bu arabanın koltukları resmen çökmüş. Chery Alia'nın kronik arızaları var mı diye soracak olursanız bir kaç kronik problemi bulunuyor. Bunlardan birincisi baskı balatasının çabuk bitmesi ve ön takımının kolay bozulabiliyor olması. Baskı balatası 30 - 40 bin kilometrede bitiyor, ön takımı ise kasislere biraz hızlı girmede dağılabiliyor. 

Chery Alia Kullanıcı Yorumu

Aracın içerisine oturduğunuzda kullanılan malzemenin kötü olduğunu hemen hissediyorsunuz. Tamam adi plastikten yapılmış olabilir. Ama bu kadar dayanıksız yapılması da ucuz olması için yapılmış olduğunu gözler önüne seriyor. Aracın iç mekan genişliği c segmentine uyuyor. Yani benim gibi 1.80 boyunda birisi için aracın içi oldukça ferah. Ön koltuğu kendi sürüş poziyonuma göre ayarladıktan sonra arka koltuğa oturduğumda dizlerim ön koltuğun arkasına değmiyordu. Yani Chery Alia'nın için geniş olduğunun kanıtı. Motoru çalıştırmak için kontağı çevirdiğimde motorun sesi aracın içine fazla gelmiyordu. Şehir içinde aracı biraz demek istediğimde performansı beni çileden çıkardı. Kağıt üzerinde 110 beygir yazmasına rağmen sanki altımda 70 beygir bir araba varmış gibi gitmekte zorlanıyor. Dik Ankara yokuşlarında araba ivmelenemiyor. Hatta 4 kişi bindiğimi bir gün rampayı çıkarken aracın çekmeyip duracağını bile hissettim. Aracın klimasını denemek istediğimde klimayı çalıştırır çalıştırmaz motorun gücü çok bariz bir şekilde azalıyor. Tek başıma olsam bile diğer arabalarla 5. viteste çıktığım yokuşları bununla 3. viteste çıktım. Klima neredeyse aracın tüm çekiş gücünü çekiyor diyebilirim. Birazda hız testi ve uzun yol deneyimi yaşamak adına otobana çıktığımda, aracın içerisinde 120 km/s hızlara kadar çok fazla ses yok. Ancak daha fazla hızlarda yol ve motor sesini içine fazlaca alıyor. Yol tutuşu ortalamanın altında diyebilirim. Virajlarda çok fazla güven vermiyor. Son hız denemesi yapmak için gaza yüklendiğimde 170 km/s hıza kadar çıkabildi. Ama aracın yola tutunmadığı hissi uyanıyor. Yüksek süratlerde direksiyon öyle hafifliyor ki anlatılmaz. 

Chery Alia Alınır Mı?

Chery Alia'nın yedek parça ve servis sıkıntısı bulunmuyor. Yedek parça fiyatları o kadar pahalı değil. Donanım olarakta kağıt üzerinde iyi şeyler sunsa da performans olarak sunmuyor. Eğer bir Chery Alia alacaksanı performans beklememelisiniz. Ancak az para ile yeni model ve donanımlı bir araba sahibi olmak isterseniz tercih edilebilecek bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Her ne araç alırsanız alın mutlaka bakımlı olanını almayı tercih edin.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

3 yorum

Şu yorum yapan arkadaşlara söylemek istiyorum hiç bu arabayı kullandilarmi 4 senedir kullanıyorum ve halen kullaniyorum okadar araç değiştirdim aba bu araç kadar az masraf çıkartan araç görmedim

Kütahya merkez de oturuyorum daha yeni Chery Alia 1.6 acteco lusso modelini aldım 2008,işini iyi yapan yetkili servis önerilerinizi bekliyorum yedek parça konusunda ve aktivasyon yapılması gerekiyormuş gösterge panelinde ABS ışığı yanık kalıyor cihaza bağlanıp yapılması gerekiyormuş

Arkadaşlar chery alia 2008 model araçta hem benzinde hem gazda devamli tekleme oluyor birsey bilen varsa yazabilir mi

BU YAZIYA YORUM EKLE