Benzin Enjektörü Arızası, Belirtileri ve Temizlenmesi

1990'lı yıllarından başından itibaren otomobillerde enjeksiyonlu sisteme geçilmiştir. Enjeksiyon sistemi motorun daha verimli bir yakıt tüketmesine olanak sağlamaktadır.
Daha önceleri karbüratörlü motorlar kullanılırken 90'lı yıllarından başından itibaren motorlara ihtiyacı olan benzin enjeksiyonlar tarafından sağlanmaya başladı. Enjeksiyonlar elektronik ve mekanik olarak iki parçaya ayrılırken günümüzde sadece elektronik enjeksiyonlu motorlar tercih edilmektedir. Motora yakıt akışının en önemli parçası olan enjektörler bazen tıkanabilir veya arızalanabilir. Bu da aracınızın performansını düşürürken yakıt tüketiminizi artırır.

Yakıt Enjektörü Nasıl Çalışır?

Yakıt enjektörünün çalışma prensibini uzun uzun anlatmayacağız ancak genel hatlarıyla anlatmak gerekirse. Günümüz otomobillerinde motor kontrol ünitesi (ECU) bulunur. ECU aracın her parçasında bulunan sensörlerden sürekli sinyal alır. Sürücü aracın hızlanması için gaza bastığı anda motora hava çekilir. Bu havaya doğru miktarda yakıt gönderebilmek için ECU tarafından enjektör valflerinin açılması için sinyal gönderilir. Enjektörde motorun ihtiyacı kadar olan yakıtı yanma odasına püskürtür. Böylelikle motorun yüksek verimde çalışması sağlanır. 

Benzin Enjektörü Arızası Belirtileri

Benzin enjektörleri genelde tıkandığı için arıza yaparlar. Tıkanmasının sebebi alınan yakıttaki kir ve pisliktir. Enjektör memeleri çok küçük oldukları için sıvı dışında maddeler enjektör memeleri tıkayıp, yakıt püskürtülmesine engel olur. Benzin enjektörü arızasının belirtileri şu şekildedir;

1 - Rölanti Dalgalanması ve Rölantide Stop Etme

Aracınızın motorunun çalışması için gerekli olan yakıt püskürtülemez ise aracınızın motoru rölantideyken dalgalanacaktır. Bazende rölanti düşmesi sebebiyle stop edecektir. Bazende tıkanıklık nedeniyle enjektörde biriken basınçlı yakıt bir anda motora püskürtülür, böyle olunca da siz gaza basmamanıza rağmen aracınız yüksek devirde çalışır.

2 - Motorun Teklemesi ve Çekiş Kaybı

Aracınızla seyir halindeyken enjektörlerden bir tanesinin tıkanma veya arıza sebebiyle çalışmaması durumunda ilgili silindire yakıt gönderilemez. Bu durumda ilgili silindirde yanma meydana gelmediği için motor özellikle düşük devirlerde çekiş güçlüğü çeker. Ayrıca aracınızın teklediğini görebilirsiniz.

3 - Motorun Gaza Geç Tepki Vermesi

Tıkalı veya arızalı enjektörler bazen motora geç yakıt gönderilmesine neden olabilir. Siz gaza bastığınız anda aracın hızlanmasını beklerken hemen tepki almayıp biraz geç hızlanabilir. Bu enjektörlerinizin verilen komutları geç algıladığının kanıtıdır.

4 - Arıza Lambasının Yanması

Aracımızın her sensörünün olduğu gibi yakıt enjektörleri de Motor Kontrol Ünitesi (ECU) tarafından sürekli izlenir. Bu üniteye güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) adıda verilir. Eğer yakıt enjektörlerinde arıza varsa aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası yanacaktır. Bu durumda aracınızın OBD-II kodlarından hangilerini verdiğini görmek için OBD-II arıza kodları yüklü olan bir bilgisayar ile taranması gerekmektedir.

5 - Enjektörlerden Yakıt Sızıntısı

Enjektörler tıkalı olduğunda veya kırıldığı zaman içerisindeki yakıt basıncı sebebiyle benzini dışarıya atar. Enjektör contasından sızan bu benzin motorunuzun üstünde yakıt sızıntılarına neden olur. Motor üzerinde terleme şeklinde görülen yakıt sızıntıları enjektör arızalarına işaret olabilir. 

6 - Motor Bölümünden Benzin Kokusu Gelmesi

Enjektörler tıkalı veya kırık olduğu zaman enjektör contasından yakıt sızmasına neden olabilir. Bu durumda aracınızın kaputunun altından benzin kokusu gelir. Bazende benzin enjektörleri sensörlerinin arızası nedeniyle ECU tarafından olması gerekenden daha fazla yakıt gönderilir. Bu yakıt enjektörler tarafından püskürtülemez ve yakıtın dışarı sızmasına neden olur. Her iki durumunda motorun bulunduğu yerden yakıt kokusu gelir. Bu koku aracınızın klimasını veya kaloriferini açtığınızda aracın kabininin içerisine daha çok girer. 

7 Aracınızın Fazla Yakmaya Başlaması

Enjektör arızalarında genelde motorun ihtiyacı olandan daha fazla benzin enjektörlere gelir. Böyle olunca da aracınızın yakıt tüketimi olması gerekenden daha fazla olacaktır. Eğer aracınızın son zamanlarda yakıt tüketimi arttıysa bu benzin enjektörü arızasından dolayı olabilir.

8 - Egzoz Emisyon Değerlerinin Yüksek Çıkması

Kırık veya sızıntı yapan yakıt enjektörü aracınızın egzoz dumanında zengin hava karışımının olmasına neden olabilir. Egzoz emisyon testinde değerlerin yüksek çıkması benzin enjektörü arızasının nedenlerinden birisi olabilir. Ayrıca egzoz gazında bulunan yanmamış benzin, aracınızın katalitik konvertöründe birikerek yanmasına neden olabilir. Çok maliyetli bir parça olduğu için benzin enjektörü arızasının ciddiye alınması gerekir.

Benzin Enjektörü Temizliği Nasıl Yapılır?

Otomobillerin benzin enjektörleri çok hareketli parçalar olmadıkları için uzun süre dayanıklıdırlar. Ancak ucuz ve kötü yakıt almak enjektörlerin ömrünü kısaltabilir. Ucuz yakıtların içerisinde bulunan tortular zamanla enjektörlerin tıkanmasına neden olur. Bu sebeple her 10 bin kilometrede bir aracınızda enjektör temizleyici katkı maddesini kullanmanız enjektörlerinizin ömrünü uzatacaktır. Ayrıca enjektörler bazen temizleyici sıvı ile açılmayacak derece tıkanırlar. Bu durumda enjektörleri yerinden çıkararak önce hava verilir, ardından benzin ile yıkanır ve iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra yerine takılabilir. 

Yakıt Enjektörü Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Benzin enjektörleri zamanla contasından kaçırabilir veya enjektörler çatlayabilir. Böyle olduğu zaman benzin enjektörlerinin tamiri mümkün değildir ve değiştirilmesi gerekir. Değiştirme ücreti ise orta halli bir otomobil için (ford focus, toyota corolla, renault fluence, honda civic, volkswagen golf, jetta, fiat egea, peugeot 308) 250 ile 350 lira arasında parça fiyatına ve 100 lira işçilik ile değiştirebilir.

Kaynak: Otomobil / otohocam.com

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Bir sene önce dacia sandero marka aracımda çalışır çalışmaz stop etme arızası kendini gösterdi. Önce soğuk havalarda yapıyordu bunu, daha sonra hep yapmaya başladı. Marş basıyor motor çalışıyor fakat gaz vermeden çalışır vaziyette kalamıyordu. Enjektörlerdenmiş. Hepsi değişti, sorun ortadan kalktı. Benzer sorunu yaşayan arkadaşlar varsa enjektörlerini kontrol ettirsinler

BU YAZIYA YORUM EKLE